More
  NaslovnicaFoodDokazano: 5 zdravstvenih prednosti povremenog posta

  Dokazano: 5 zdravstvenih prednosti povremenog posta

  Published on

  spot_img
  - Advertisement -

  Povremeni post je dobio značajnu pažnju posljednjih godina kao popularan pristup ishrani za gubitak težine i cjelokupno zdravlje. Ovaj obrazac ishrane uključuje cikliranje između perioda posta i jedenja unutar određenog vremenskog okvira. Pored prednosti u kontroli težine, pokazalo se da povremeni post ima različite pozitivne efekte na zdravlje. U ovom članku ćemo istražiti pet dokazanih zdravstvenih prednosti povremenog posta i zašto bi ga možda bilo vrijedno razmotriti kao dio svog životnog stila.

  Šta je povremeni post?

  Povremeni post nije dijeta u tradicionalnom smislu, već način ishrane. Uključuje izmjenu perioda posta i jela. Uobičajene metode isprekidanog posta uključuju metodu 16/8 (16 sati posta i 8-satni period jedenja) i metodu 5:2 (normalno jedenje pet dana i ograničavanje unosa kalorija dva neuzastopna dana).

  Iako je povremeni post postao popularan posljednjih godina, njegovi korijeni sežu u davna vremena. Post je stoljećima dio različitih vjerskih i kulturnih praksi. Posljednjih godina, povremeni post je zadobio glavnu pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi i kompatibilnosti s modernim načinom života.

  Gubitak težine i metaboličko zdravlje

  Intermitentni post je široko proučavan zbog njegove efikasnosti u promicanju gubitka težine i poboljšanju metaboličkog zdravlja.

  Povremeni post može olakšati gubitak težine kroz više mehanizama. Ograničavanje režima ishrane pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija, stvarajući energetski deficit koji dovodi do gubitka težine. Uz to, post povećava osjetljivost na hormone, posebno osjetljivost na inzulin, koji potiče sagorijevanje masti.

  - Advertisement -

  Studije su pokazale da povremeni post može poboljšati metaboličke markere zdravlja. Utvrđeno je da smanjuje insulinsku rezistenciju, snižava nivo šećera u krvi i poboljšava sposobnost tela da efikasno koristi insulin. Ova poboljšanja mogu imati značajne implikacije za pojedince sa dijabetesom tipa 2 ili one koji su u riziku da ga razviju.

  Poboljšano zdravlje srca

  Intermitentni post je pokazao obećanje u poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

  Studije su pokazale da povremeni post može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju nivoa LDL holesterola (koji se često naziva “lošim” holesterolom). Smanjenjem ovih faktora rizika, povremeni post može doprinijeti zdravijem kardiovaskularnom sistemu.

  Nekoliko studija na životinjama pokazalo je smanjen rizik od srčanih bolesti uz povremeni post. Ovo se može pripisati blagotvornom dejstvu na krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi, kao i smanjenju upale, koja je ključni faktor u razvoju srčanih bolesti.

  Poboljšana funkcija mozga

  Povremeni post pokazao je potencijal za poboljšanje funkcije mozga i može imati kognitivne prednosti.

  - Advertisement -

  BDNF je protein koji igra ključnu ulogu u rastu i razvoju neurona. Utvrđeno je da povremeni post povećava proizvodnju BDNF-a, koji može poboljšati zdravlje mozga i promovirati neuroplastičnost. To potencijalno može dovesti do poboljšanja pamćenja i kognitivnih funkcija.

  Studije na životinjama pokazale su obećavajuće rezultate u pogledu utjecaja povremenog posta na pamćenje i kognitivne funkcije. Post je povezan s poboljšanim sposobnostima učenja, povećanom otpornošću na kognitivni pad uzrokovan starenjem i potencijalnim smanjenjem rizika od neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

  Povećana dugovječnost

  Povremeni post je povezan s produženim životnim vijekom i dugovječnošću različitih organizama.

  Intermitentno gladovanje pokreće procese popravke ćelija, uključujući autofagiju, što je prirodni način tela da očisti oštećene ćelije i reciklira njihove komponente. Vjeruje se da ovaj mehanizam popravke stanica doprinosi povećanju dugovječnosti i smanjenom riziku od bolesti povezanih sa starenjem.

  Nekoliko studija na životinjama pokazalo je produženi životni vijek uz povremeni post. Na primjer, istraživanje provedeno na kvascu, crvima, mušicama i miševima pokazalo je da post može značajno produžiti njihov životni vijek. Iako su potrebna dalja istraživanja na ljudima, ova otkrića obećavaju.

  - Advertisement -

  Smanjenje inflamacije

  Hronična upala je faktor koji doprinosi mnogim bolestima, a utvrđeno je da povremeni post ima protuupalno djelovanje.

  Pokazalo se da povremeni post suzbija proizvodnju proinflamatornih markera i smanjuje ukupnu upalu u tijelu. Ovo smanjenje upale može imati pozitivne efekte na hronična upalna stanja kao što su reumatoidni artritis, astma i upalna bolest crijeva.

  Preliminarne studije na ljudima ukazale su na potencijalne prednosti intermitentnog gladovanja za osobe sa hroničnim upalnim stanjima. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli učinci i odredili najefikasniji protokoli gladovanja za određena stanja.

  Često postavljana pitanja (FAQ)

  P: Koliko dugo treba da postim?

  Trajanje posta može varirati u zavisnosti od individualnih ciljeva i preferencija. Uobičajeni periodi posta uključuju 16/8 (16-satni post, 8-satni period za jelo) i 24-satni post. Važno je odabrati metodu posta koja je održiva i koja odgovara vašem načinu života.

  P: Može li iko prakticirati povremeni post?

  Povremeni post mogu prakticirati mnogi pojedinci, ali možda nije pogodan za sve. Trudnice ili dojilje, osobe sa određenim zdravstvenim stanjima i one sa istorijom poremećene ishrane treba da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom pre početka povremenog posta.

  P: Da li je bezbedno vežbati dok postite?

  Da, vježbanje tokom perioda posta je općenito bezbedno i čak može poboljšati prednosti povremenog posta. Međutim, važno je slušati svoje tijelo i u skladu s tim prilagoditi intenzitet vježbanja. Ostanite hidrirani i dovoljno dopunite gorivo tokom perioda obroka.

  P: Šta da jedem tokom perioda za jelo?

  Tokom perioda obroka, fokusirajte se na konzumaciju cjelovite hrane bogate hranjivim tvarima koja osigurava uravnoteženu mješavinu makronutrijenata i mikronutrijenata. Uključite dosta voća, povrća, nemasnih proteina, zdravih masti i integralnih žitarica. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju prerađene hrane i slatkih pića.

  P: Postoje li potencijalni neželjeni efekti povremenog posta?

  Dok je povremeni post općenito siguran za većinu ljudi, neki pojedinci mogu osjetiti nuspojave kao što su glad, razdražljivost ili poteškoće s koncentracijom tokom početnog perioda prilagođavanja. Važno je da slušate svoje tijelo i vodite računa da zadovoljavate svoje nutritivne potrebe tokom perioda obroka.

  Povremeni post je stekao popularnost kao efikasan pristup mršavljenju, ali njegove prednosti sežu dalje od gubitka kilograma. Dokazi sugeriraju da povremeni post može poboljšati metaboličko zdravlje, poboljšati zdravlje srca, promovirati funkciju mozga, povećati dugovječnost i smanjiti upalu. Međutim, važno je napomenuti da povremeni post možda nije pogodan za sve, te se preporučuje konsultacija sa zdravstvenim radnikom, posebno za osobe sa osnovnim zdravstvenim stanjima. Uključivanje povremenog posta u zdrav način života, zajedno sa uravnoteženom ishranom i redovnom tjelovježbom, može pružiti brojne zdravstvene prednosti.

  - Advertisement -

  Najnoviji članci

  Top 10 poslovnih ideja koje možete započeti danas

  Pokretanje novog posla može biti i uzbudljivo i zastrašujuće. Ako ste sanjali da...

  Vrhunska zdravstvena kontrolna lista za užurban način života

  U današnjem svijetu koji se brzo razvija, može biti izazov dati prednost zdravlju kada...
  -Advertisement-

  Više ovakvog sadržaja

  Istina o superhrani: jesu li doista toliko zdrave?

  Superhrana posljednjih su godina stekli znatnu popularnost, obećavajući niz zdravstvenih dobrobiti. Od jačanja...

  Zdravstveno upozorenje: 10 opasnih namirnica koje se kriju u vašoj kuhinji

  Održavanje zdrave prehrane ključno je za naše cjelokupno blagostanje. Pažljivo biramo svježe sastojke,...